top of page

Vad är en Funktionell   Fot?

Inom biologin finns en fascinerande naturlag som vi kan observera på många nivåer i naturen - "Form follows Function". Denna lag innebär att formen av ett objekt eller en organism avgör dess funktion eller syfte. För att förstå detta koncept, låt oss använda oss av en enkel metafor med en verktygslåda. Tänk dig att vi öppnar verktygslådan och finner en hammare med ett kraftigt skaft och ett tungt huvud - den är perfekt utformad för att slå ner spikar med precision. Å andra sidan har vi en skruvmejsel, som har en helt annan form och inte alls lämpar sig för att slå ner spikar, men som istället är utmärkt för att skruva ner skruvar. Inget av dessa verktyg är dock vassa nog eller formade för att såga av en planka med, men verktyget sågen fungerar ypperligt för detta ändamål med sin form och funktion. Formen styr alltså vilken funktion objektet har. På samma sätt har vi människor evolverat till att stå på två ben med tår som är rigida hävstänger och pekar rakt fram för en effektiv biomekanik i rörelse och stillastående. Det betyder att formen på din fot spelar en avgörande roll för din fots funktion blir och därmed också ditt långsiktiga mående, din styrka och balans.

En funktionell fot börjar med en funktionell form.

Funktionella fötter

En funktionell fot har formen som på den här bilden. Stortåna ska peka mot varandra och bort från övriga tår. Då har man en intakt kraftlinje och kan rulla från utsidan av hälen till framfot och stortå vid frånskjut. Det betyder att gångmekaniken kan fungera lättsamt och energieffektivt utan att du överbelastar någon del av foten. Då slipper du uttrampade hälkuddar, kollapsade fotvalv, förhårdnader och hallux valgus besvär.

Funktionella Fötter.jpg
Dysfunktionella fötter_edited.jpg
Dysfunktionella fötter_edited.jpg

Dysfunktionella fötter

En fot som avvikerar från ovan exempel på en funktionell fot leder ofta till olika överbelastningar och problem. Vanliga symtom är Hallux Valgus, Hammartå, Hälsporre för att nämna några. Det absolut vanligaste är att din stortå börjar peka in mot övriga tår och bort från varandra. Det leder till att fotvalvet sjunker ihop som på bilden (eller ibland även ökade anspänningar i underbenen med högt fotvalv som följd). När stortån inte är linjerad, så kollapsar fotvalvet vanligtivs, det leder till större yta av foten som pressas ner i marken och det främre fotvalvet trycks ner mot golvet nästan helt med ökad risk för metatarsalgia och mortons neuroma. 

En funktionell fot bidrar också med:

  1. Kroppens viktigaste sensoriska organ med över 200 000 nervändar som skickar konstant feedback till din hjärna! 

  2. Stötdämpning i rörelse genom en mobil struktur

  3. Hävarm vid frånskjut genom en rigid struktur

  4. Understödsyta för att hålla balansen

​

Vad  gör dina tår då?

  1. Balans! De gör kontroll och balans genom hela rörelsekedjan. Stortån och lilltån assisterar mycket när du håller balansen på ett ben! 

  2. Greppförmåga! Vi måste kunna greppa på ojämna underlag för balansförmåga

  3. Adapterade för upprätt stående. Våra tår fungerar som raka hävstänger vid gång och löpning

  4. Understödsyta, de ökar understödsytan om de är linjerade

​

Jag har hört talas om Plantarfascian?

  1. Det är bindväv under din fot som är jätteviktigt för att båda bromsa krafterna när du landar i ett gångsteg och för att genom "windlass-mechanism" skapa en rigid fot vid frånskjut. 

  2. Den fäster från tårna till hälbenet 

  3. Om du böjer stortån kommer plantarfascian spänna sig och dra hälbenet närmare dina tår och lyfta ditt fotvalv, se bild nedan.

​

Windlass (1).jpg
Vill du bli Diplomerad Funktionell Fotspecialist?
bottom of page